Dessa mini-äppelpajer har en oemotståndlig hemlagad fyllning och ett härligt frasigt pajskal.
Ingredienser
Pajdeg
4,75 dl vetemjöl
150 g smör, delad i bitar
0,8 dl florsocker
1 stort ägg, lätt vispat
En nypa salt
Fyllning:
4 galaäpplen, skalade och tunt skivade
1 1/2 msk citronsaft
2 msk osaltat smör, plus mer
till pensling
5 msk farinsocker
3 msk lönnsirap
1/2 tsk kanel
1/4 tsk malen muskotnöt
1 tsk vaniljextrakt
En nypa salt
2 tsk majsstärkelse
4 msk vatten
Pensling:
1 ägg, lättvispat
2 msk grovt socker
1/4 tsk kanelpulver
1/8 tsk malen kardemumma
(valfritt)
Gör så här
- Gör pajdegen: Sikta mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smörbitarna och mixa tills blandningen får konsistensen av grova brödbitar.
- Tillsätt ägg och salt och mixa tills blandningen går ihop till en deg.
- Forma degen till en boll och platta till den. Vira in i plastfolie. Kyl degen i minst 1 timme.
- Gör fyllningen: Pensla 2 ramekins med smält smör och ställ åt sidan. Skiva och skala äpplena och lägg dem i en medelstor skål med citronsaft,
socker, kanel, muskotnöt, lönnsirap och salt. Blanda försiktigt så att blandningen täcks och låt den marinera i rumstemperatur i 15 minuter. - Smält smöret i en medelstor kastrull på medel-låg värme och tillsätt sedan äppelblandningen. Låt sjuda och koka tills äpplena har mjuknat. Om blandningen blir för torr, tillsätt ett par matskedar vatten, var försiktig bara så att du inte tillsätter för mycket.
- Blanda vatten och majsstärkelse i en liten skål och häll det sedan över äpplena tills de har löst sig. Äpplena ska fortsätta tillagas tills blandningen har tjocknat.
- Fördela äppelblandningen i 2 ramekins och ställ åt sidan.
- Sätt din Fritaire Airfryer på 175 °C.
- Förbered pensling: Vispa ägget i en liten skål. Blanda socker och kryddor i en annan liten skål.
- Lägg degen mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut den till en tjocklek på 0,6 cm. Skär degen i långa remsor och forma en flätad botten, tillräckligt stor för att skära ut 2 cirklar med en diameter på 7,5 cm.
- Frys den flätade pajbottnen i 30 minuter, skär sedan ut 2 cirklar med en rund kakform på 7,5 cm och placera dem ovanpå äppelblandningen i varje ramekin. Tryck försiktigt ändarna av degremsorna mot ramekinens kanter. Pensla gallret med ägget och strö över sockerblandningen.
- Placera ramekinerna i din Fritaire och grädda i 175 °C i 15–20 minuter eller tills äpplena bubblar och pajen är gyllenbrun.
TIPS! Deg som blir över kan frysas in för att användas vid senare tillfälle. Det håller i frysen uppemot 3 månader.