Rostad Pumpa-pasta

Oktober är här, och så är också massa goda recept på pumpa-pasta för att piffa upp din Halloween! Gör dig redo för läskiga godsaker och festliga smaker för att göra denna säsong oförglömlig.⁠

Ingredienser

9 dl rågade mått tärnad pumpa (eller butternutsquash)⁠
1 liten gul lök, skuren i klyftor
1 vitlökshuvud
1,5 msk extra virgin olivolja
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan
1/2 tsk rökt paprikapulver
1/8 tsk cayennepeppar (valfritt, men rekommenderas starkt)⁠
120 ml lätt grädde
0,5 dl gräddfil
0,8 dl färskost, rumstemperatur
200 g penne (eller din favoritpasta)⁠
0,8 dl riven parmesan

Gör så här

  1. Sätt din Fritaire på 175°C ⁠
  2. Skär toppen av vitlökshuvudet så att en liten del av klyftorna blottas. ⁠
  3. Lägg vitlök, lökklyftor, pumpa och rosmarin i en ugnsform.⁠ Ringla över jungfruolja, krydda med salt och peppar. ⁠
  4. Rosta i din Fritaire Air Fryer i 45 minuter eller tills pumpan är mjuk. ⁠
  5. När vitlöken har svalnat, pressa ur klyftorna.
  6. Ta bort rosmarinbladen från stjälken. ⁠
  7. Ca 5-10 minuter innan tillagningstiden är slut, koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. ⁠
  8. Mixa grönsakerna med grädden, gräddfilen, färskosten och kryddorna till en slät och krämig sås.
  9. Innan du häller av vattnet av pastan, reservera 1-2 dl av pastavattnet för att tillsätta till såsen om den är för torr. ⁠
  10. Blanda pastan med pumpasåsen. ⁠
  11. Garnera med färska timjanblad, parmesan och nymalen peppar.