Rostad Pumpa-pasta

Oktober är här, och så är också massa goda recept för att piffa upp din Halloween! Gör dig redo för läskiga godsaker och festliga smaker för att göra denna säsong oförglömlig.⁠

Ingredienser

9 dl rågade mått tärnad pumpa (eller butternutsquash)⁠
1 liten gul lök, skuren i klyftor
1 vitlökshuvud
1,5 msk extra virgin olivolja
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan
1/2 tsk rökt paprikapulver
1/8 tsk cayennepeppar (valfritt, men rekommenderas starkt)⁠
120 ml lätt grädde
0,5 dl gräddfil
0,8 dl färskost, rumstemperatur
200 g penne (eller din favoritpasta)⁠
0,8 dl riven parmesan

Gör så här

  1. Sätt din Fritaire på 175°C ⁠
  2. Skär toppen av vitlökshuvudet så att en liten del av klyftorna blottas. ⁠
  3. Lägg vitlök, lökklyftor, pumpa och rosmarin i en ugnsform.⁠ Ringla över jungfruolja, krydda med salt och peppar. ⁠
  4. Rosta i din Fritaire Air Fryer i 45 minuter eller tills pumpan är mjuk. ⁠
  5. När vitlöken har svalnat, pressa ur klyftorna.
  6. Ta bort rosmarinbladen från stjälken. ⁠
  7. Ca 5-10 minuter innan tillagningstiden är slut, koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. ⁠
  8. Mixa grönsakerna med grädden, gräddfilen, färskosten och kryddorna till en slät och krämig sås.
  9. Innan du häller av vattnet av pastan, reservera 1-2 dl av pastavattnet för att tillsätta till såsen om den är för torr. ⁠
  10. Blanda pastan med pumpasåsen. ⁠
  11. Garnera med färska timjanblad, parmesan och nymalen peppar.