Njut utav dessa godbitar till helgfrukosten (eller baka och frys in för att ha hela veckan).
Ingredienser (6 st)
3 dl vetemjöl
2 1/8 tsk bakpulver
En nypa salt
Skal av en halv citron
3 msk 1 tsk smör, rumstempererat
1/2 tsk rosenvatten (valfritt)
3 msk strösocker
60 ml + 1 1/4 tsk standardmjölk, plus
mer för pensling
0,5 dl skalade, osaltade pistagenötter
Gör så här
- Sätt din Fritaire på 160 °C och täck Fritaire Air Stand-tillböret med
bakplåtspapper. - Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret i en stor skål.
- Lägg ned socker och rivet citronskal i en liten skål. Använder händerna för att gnugga ihop socker och citronskal i 2-3
minuter. Detta kommer att förstärka smaken på dina scones. - Tillsätt sockerblandningen i skålen med mjölet och blanda väl.
- Tillsätt smöret till skålen med övriga torra ingredienser och blanda samman med hjälp av din fingertoppar, tills det bildar konsistensen av ströbröd.
- Kombinera mjölken med rosenvattnet (om du använder). Gör en grop i mitten av mjölblandningen och tillsätt mjölken.
- Addera pistagenötterna och rör om med en gummispatel tills en mjuk deg börjar bildas. Blanda försiktigt ihop degen med händerna och forma en boll. Motstå frestelsen att överarbeta degen.
- Tippa över degen på en lätt mjölad yta och tryck till degen ut till en platt fyrkant ca 2 cm tjock.
- Använd en rund 6,5 cm kakskärare för att skära upp fyra scones, placera sedan sconesen på Air Stand-gallret och pensla sconsen med lite mjölk. Använd resten av degen för att forma ytterligare 2 scones.
- Air Fry i 25 minuter, vänd sconesen halvvägs genom.
- Låt svalna helt på galler och servera med din favoritsylt och mjukt smör eller färskost.